Tekort aan sociale huurwoningen loopt op
sep. 09, 2022

De ontwikkelingen in de huizenmarkt blijven zich in rap tempo opvolgen.


In 2020 begonnen de huizenprijzen al flink te stijgen. Tel daar de lage hypotheekrente bij op en de overhitting van de Nederlandse huizenmarkt was een feit. In 2021 zette de trend nog flink door waardoor huizenprijzen gemiddeld stegen met 15%. Voor dit jaar ging men uit van een stijging van minstens 12%. De hypotheekrente is inmiddels wel flink omhooggegaan.


Door de overhitting op de huizenmarkt wordt het voor starters steeds lastiger om een huis of appartement te kopen. Door de stijgende hypotheekrente en de strengere voorwaarden krijgen starters steeds moeilijker een hypotheek. Tel daarbij op dat de woningen nog steeds als zoete broodjes over de toonbank gaan en iedereen kan raden dat het voor starters steeds lastiger is om een huis te kopen. 


Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, jongeren van eind de twintig die nog thuis wonen. Vooral in de Randstad komt dit regelmatig voor. Woningbouwcoöperaties kampen met lange wachtlijsten waardoor het meer dan eens voorkomt dat men langer dan 10 jaar ingeschreven staat voordat men een woning toegewezen krijgt. Ook stellen die uit elkaar gaan zijn vaker gedwongen nog samen te wonen omdat er simpelweg geen huurwoningen te vinden zijn. De bouw van de sociale huurwoningen is ver achtergebleven en de vraag is dan ook vele malen hoger dan het aanbod. Bij de particuliere huurwoningen gaat het gelukkig beter. Hier is de wachtlijst aanzienlijk korter.  Op 30 juni jl. zijn er door gemeentes, provincies, woningcoöperaties en het Rijk afspraken gemaakt om meer sociale huurwoningen te bouwen en daarnaast bestaande huurwoningen te verduurzamen. Dan nog lijkt het een druppel op een gloeiende plaat te zijn, men verwacht dat de woningnood alleen maar toe zal nemen.


Bron: NOS 


Share by: