03 jan., 2023
De WOZ-beschikking valt in maart weer op de deurmat. Op de WOZ-beschikking staat de waarde van uw onroerende zaak. Dit kan uw huis zijn maar bijvoorbeeld ook een garage of een ander gebouw. Gemeenten stellen ieder jaar opnieuw de WOZ-waarde vast, u ontvangt dan ook een in maart een factuur over het afgelopen jaar. De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte van heffingen en belastingen te bepalen. Bij een huurhuis wordt de hoogte van de huur mede bepaald door de WOZ-waarde. Als eigenaar of huurder van een woning dient men onroerendezaakbelasting te betalen. De belastingopbrengst wordt vervolgens door de gemeente gebruikt voor hun potje Algemene Uitgaven. Voor het bepalen van de WOZ-waarde kijkt men naar wat de onroerende zaak het jaar daarvoor op 1 januari op zou moeten brengen. Dit noemt men de waardepeildatum. Er wordt tevens door een taxateur gekeken naar gegevens over de grond en het gebouw. Vervolgens wordt door middel van een vergelijking de WOZ-waarde bepaald. En daar gaat het nog wel eens mis. Want die WOZ-waarde blijkt namelijk in heel veel gevallen niet te kloppen. Het gaat om een ruwe schatting en als deze schatting niet correct is kan dat nog wel eens voor problemen zorgen. Stel u wilt uw huis verkopen. U neemt contact op met de makelaar en er vervolgens wordt u huis getaxeerd. Maar wat blijkt, de taxatiewaarde ligt een stuk lager als de WOZ-waarde. Dat kan voor flinke problemen zorgen. Zo ziet het Rijk een verkoopbedrag wat lager is dan een WOZ-waarde als een schenking en daarover dient dan weer belasting te worden betaald. Het is dan ook raadzaam om uw WOZ-waarde altijd goed na te kijken. U wilt immers niet te veel aan belastingen betalen toch? Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen een WOZ-waarde. Dit dient binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. U dient het bezwaar vervolgens in bij de gemeente. Houdt er wel rekening mee dat het niet altijd gunstig is om bezwaar te maken. De korting op de hypotheekrente kan hierdoor vervallen. Het rentetarief wat men namelijk betaald is afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en een WOZ-waarde van de woning.  Wilt u dus bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Laat u dan goed informeren.
08 dec., 2022
Sinds een aantal weken mag Northgo zich sponsor noemen van de JO11. Het voetbalteam is volledig in het nieuw gestoken door Northgo. Tegenwoordig zitten kinderen vaker binnen achter hun spelcomputer als dat ze lekker buiten aan het spelen of sporten zijn. Dat is jammer want sporten is juist zo gezond. Ook sporten in teamverband is goed voor kinderen. Ze leren er samenwerken en omgaan met kritiek. In de maatschappij van tegenwoordig zijn samenwerking en omgaan met kritiek twee essentiële onderdelen. Bij Northgo vinden wij het belangrijk dat kinderen goed in hun vel zitten, zij zijn tenslotte te toekomst.  Door deze sponsoring hopen wij ons steentje bij te dragen aan een alsmaar veranderde maatschappij.
27 sep., 2022
Nog een paar maanden en dan is het jaar 2022 weer voorbij. Een goed moment om nog even te kijken hoe goed uw huis nu eigenlijk geïsoleerd is. Met de huidige gasprijzen is een goede isolatie nog belangrijker geworden. Huizen die niet goed geïsoleerd zijn verliezen veel warmte via het dak, de ramen, vloer en de muren. Je stookt als het ware dan voor niks. Door te isoleren pak je je huis eigenlijk in als een cadeautje. Hierdoor zal de warme lucht langer in huis blijven en in de zomer werkt het juist andersom. Isolatie zorgt er namelijk ook voor dat de warmte buiten blijft en het daardoor in huis een stuk koeler blijft. Door goed te isoleren hoeft er dus minder gestookt te worden wat uiteindelijk aanzienlijk zal schelen in de stookkosten. En omdat je minder stookt, wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Je bent dus ook nog eens klimaatbewust bezig. Maar isolatie doet meer, het dempt ook het geluid van buitenaf. Ook dit vinden mensen een prettig voordeel van isoleren. Sinds januari 2022 kan men subsidie aanvragen als men een koophuis isoleert. Er zitten wel een paar voorwaarden aan verbonden. Zo moet je onder andere wel eigenaar zijn en zelf in het huis wonen. Je laat de isolatie aanbrengen door een erkend bedrijf en je laat voldoende vierkante meters isoleren. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kan je tot wel 30% subsidie krijgen, een flink bedrag dus.  VvE’s (Verenigingen van Eigenaars) kunnen ook subsidie aanvragen. Er kan voor drie onderdelen subsidie worden aangevraagd. Voor de uitvoering van 2 energiebesparende isolatiemaatregelen en voor advieskosten van derden. Voor zowel VvE’s als huiseigenaren is er bovendien ook nog de mogelijkheid om tegen een lagere rente geld te lenen om de woning te isoleren. De kosten van isolatie blijven wel hoog. Op lange termijn is echter wel gebleken dat het geld bespaart. Ook in het energielabel wat verplicht is bij woningverkoop wordt aandacht besteedt aan het stukje isolatie. Hoe slechter je huis geïsoleerd is hoe hoger je energielabel uit zal vallen. Zeker in deze dure tijd kan het hebben van hoog energielabel kopers afschrikken.
19 sep., 2022
Uit onderzoek van de ABN AMRO bank blijkt dat er nog geen energiecrisis is. De bank deed de afgelopen acht maanden onderzoek naar de maandbedragen en de jaarafrekeningen van een miljoen huishoudens. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het gemiddelde maandbedrag ‘slechts’ 34 euro steeg ten opzichte van vorig jaar. ABN AMRO zegt alles klaar te hebben staan om steun te geven, maar wacht liever nog tot het nodig is om zo de inflatie niet verder op te laten lopen. Het Nibud is het daar echter niet mee eens. Zij vinden dat het nooit te vroeg is om te zorgen dat mensen uit de schulden blijven. Het Nibud geeft aan al te zien dat mensen veel stress hebben vanwege de oplopende energieprijzen. Het Nibud is dan ook blij met het pakket aan maatregelen wat aangekondigd is voor volgend jaar. Of het mensen uit de problemen gaat houden valt nog te bezien. Waar de één een verhoging van 100 euro per maand kan verwachten, zijn er voornamelijk veel ouderen met een AOW die waarschijnlijk fors in de problemen zullen komen. Als je als alleenstaande enkel een AOW krijgt van bruto 1334,94 per maand en je betaalt daar al 600 euro van aan de energieleverancier kan natuurlijk iedereen bedenken dat zo iemand in de problemen gaat komen. Opvallend is ook te noemen dat er ieder jaar enkele weken voor Prinsjesdag al heel wat nieuws uitgelekt is. Vaak is het zelfs dat men amper nog maar hoeft te kijken naar de troonrede van de Koning omdat men het meeste nieuws toch al kent. Dit jaar lekte er opvallend weinig nieuws uit al werd er wel bekend dat het kabinet 395 miljard euro uit gaat geven. Het minimumloon gaat met 10 procent omhoog waardoor ook de AOW iets zal stijgen. De tijdelijke verlaging van energiebelasting wordt verlengd en er komt een energietoeslag van 1300 euro voor kwetsbare ouderen. Maar dan nog lijkt alles slechts een pleister op een zere wond. Br on Nibud, ANBO AMRO, NU.nl
09 sep., 2022
De ontwikkelingen in de huizenmarkt blijven zich in rap tempo opvolgen. In 2020 begonnen de huizenprijzen al flink te stijgen. Tel daar de lage hypotheekrente bij op en de overhitting van de Nederlandse huizenmarkt was een feit. In 2021 zette de trend nog flink door waardoor huizenprijzen gemiddeld stegen met 15%. Voor dit jaar ging men uit van een stijging van minstens 12%. De hypotheekrente is inmiddels wel flink omhooggegaan. Door de overhitting op de huizenmarkt wordt het voor starters steeds lastiger om een huis of appartement te kopen. Door de stijgende hypotheekrente en de strengere voorwaarden krijgen starters steeds moeilijker een hypotheek. Tel daarbij op dat de woningen nog steeds als zoete broodjes over de toonbank gaan en iedereen kan raden dat het voor starters steeds lastiger is om een huis te kopen. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, jongeren van eind de twintig die nog thuis wonen. Vooral in de Randstad komt dit regelmatig voor. Woningbouwcoöperaties kampen met lange wachtlijsten waardoor het meer dan eens voorkomt dat men langer dan 10 jaar ingeschreven staat voordat men een woning toegewezen krijgt. Ook stellen die uit elkaar gaan zijn vaker gedwongen nog samen te wonen omdat er simpelweg geen huurwoningen te vinden zijn. De bouw van de sociale huurwoningen is ver achtergebleven en de vraag is dan ook vele malen hoger dan het aanbod. Bij de particuliere huurwoningen gaat het gelukkig beter. Hier is de wachtlijst aanzienlijk korter. Op 30 juni jl. zijn er door gemeentes, provincies, woningcoöperaties en het Rijk afspraken gemaakt om meer sociale huurwoningen te bouwen en daarnaast bestaande huurwoningen te verduurzamen. Dan nog lijkt het een druppel op een gloeiende plaat te zijn, men verwacht dat de woningnood alleen maar toe zal nemen. Bron: NOS
Share by: